Sposób przygotowania

w skladnikach jeszcze mleko pół szklanki.


Garnek napełnij wodą, następnie posól ją i postaw na gazie.
Z kapustytrzeba usunąć rozchylające się, zabrudzone lzewnętrzne liście. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb. Pamiętaj, żeby nóż wbić lekko skośnie i prowadzić tuż za obrysem głąba.

Główkę kapusty należy wycięciem włożyć do góry do dużego garnka i wlewac przygotowaną wrzącą wodę w miejsce po głąbie Przykryj garnek. Za kilka minut woda zacznie się gotować. Drewnianą łyżka dlikatnie obróć kapustę. Za parę chwil wyjmij główkę na talerz. Nastepnie nalezy ostrożnie zdejać wierzchnie liście i odłóżyć drugi talerz. Dwie warsty odeszły latwo by z kolejnymi tak bylo główkę trzeba ponownie wlożyć do garnka z lekko gotującą się wodą i powtórzyć zabieg.tak robimy do momentu aż rozbierzemy całą główkę. Liście nie powinny się ugotować, ale jedynie zmięknąć.

Farsz:
bułkę wladamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Cebule obieramy , drobno siekamy, rumienimy na rozgrzanym oleju. W misce starannie mieszamy mielone mięso z cebulką, namoczoną i odciśniętą bułką oraz jajem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowanyy ryż dodajemy do do miesa. Wyrabiamy farsz.

BIerzemy jeden liśc i układamy go na desce. Na środku kładziemy łyżkę Zaginaymy nasadę tak, by lekko przykryła farsz , potem zawjamy do środka boki liścia i następnie cały ściśle zroluj, tak robimy z każdym.

Gotowanie: Dno garnka przygotowanego na gołąbki wyścielamy małymi liśćmi pozostawionymi w miseczce. Układamy na nich gołąbki ciasno jeden obok drugiego. Na dolnej warstwie ułóż następną i następną, gdzieś między nimi połóż listek laurowy i dwa-trzy ziarnka ziela angielskiego.

dwoma szklankami bulionu z kostek zalewamy gołąbki , na wierzch kładziemy pozostałe liscie i przykrywamy garnek i gotujemy małym gazie. około godziny i 15 minut. lekko posolony przecier pomidorowy wymieszuje się z mąką, nastepnie wleway do gołąbków i duś je jeszcze prawie pół godziny.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    moja robi podobne :o)
  • 0
    original
    Opublikowano

    piotereq

    moje ulubione:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Lidia6

    pycha uwielbiam takie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    na pewno są dobre
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Papryczka

    smaczne jedzenie mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    uwielbiam :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    pycha, uwielbiam takie tradycyjne gołąbki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    smaczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo lubię
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Natalia40

    wyśmienite
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Botwinka

    nie ma jak gołąbki mamy,super.Moja mama też pyszne robi :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !