Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
cukier 250 g
miód 150 g
mleko 250 ml
jajko 2 sztuki
masło 50 g
polewa czekoladowa
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki piernik

Masło rozpuścić na wolnym ogniu w rondelku i przestudzić. Cukier, miód i jajka utrzeć ze sobą w osobnym naczyniu. Do masy tej dodać następnie mąkę i sodę oczyszczoną, na przemian z mlekiem i płynnym rozpuszczonym masłem. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję. Dalej do masy należy dodać przyprawę korzenną. Ciasto wylewamy w kolejnym kroku do keksówki (foremka) posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec należy 80 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 05.11.2011 10:48
piernik lubie od zawsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak