Sposób przygotowania

Składniki:
* # 0,5 kg kiełbasy śląskiej
* # 6 średniej wielkości cukinii
* # 0,4 kg pieczarek
* # 3 duże cebule
* # 3 duże ząbki czosnku
* # 0,5 kg przecier (nie koncentrat) pomidorowy
* # olej do smażenia
* # 0,5 szklanki wody
* # sól,pieprz,
* # 1 łyżka przyprawy warzywnej np.Kucharek
* # papryka słodka--1 czubata łyżka
* # papryka ostra -1 płaska łyżeczka
* # 6 ziaren ziela angielskiego
* # pieprz ziołowy- do smaku
* # 1/2 łyżeczki tymianku

Cukinie umyć,obrać, wyciąć gąbczasty miąższ z nasionkami. Pokroić cukinie w dużą kostkę i sporo posolić.Odstawić na ok.1 godzinę.Odlać sok,który się wydobył. Kiełbasę pokroić w kostkę lub pół talarki.Cebule w piórka lub grubą kostkę.Czosnek posiekać.Na oleju podsmażyć dobrze kiełbaskę i pod koniec zmniejszyć płomień-dodać cebule i czosnek.Podsmażyć razem.Przełożyć do dużego garnka. Na patelni kolejno smażyć cukinię,aż się zeszkli i pokrojone na ćwiartki lub w kostkę pieczarki. Wszystko razem dołożyć do garnka z kiełbasą.Doprawić paprykami,pieprzem i pieprzem ziołowym,Kucharkiem i solą (nie za dużo, bo cukinia już była solona.Podlać wodą, dodać ziele angielskie i tymianek.Dusić do miękkości warzyw.Wlać przecier pomidorowy i jeszcze razem chwilkę pogotować.Ew. doprawić.Ja nie zagęszczam potrawy,ale jeśli ktoś lubi może zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody i wlać pod koniec gotowania.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Prezentuje się niezwykle smacznie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justa32

    wygląda super!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Świetne to Pani leczo! Szczególnie podoba mi się dodatek cukinii :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    rewelacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !