Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki cukiniowo-ziemniaczane.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia
ziemniaki
cebula
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Placki cukiniowo-ziemniaczane.

Składniki:
* # 1 średniej wielkości cukinia
* # 3 małe ziemniaki
* # 2 jajka
* # 1 mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* # sól,pieprz
* # 5 -6 czubatych łyżek mąki pszennej
* # olej do smażenia

Cukinie i ziemniaki obrać.Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne i wraz z ziemniakami pokroić na kawałki.Cebulę i czosnek obrać.Wrzucać warzywa partiami do rozdrabniacza i zmiksować (lub zetrzeć warzywa na drobnej tarce). Wbić jajka,posolić i opieprzyć do smaku.Wymieszać z mąką i smażyć małe placki z obu stron na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.Ja nakładałam po 1 czubatej łyżce stołowej na jeden placek. Podałam z ogórkami kiszonymi,pomidorkami koktajlowymi i sosem czosnkowym. Placki rozpływają się w ustach i są pyszne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 26.08.2011 15:37
Uwielbiam takie placuszki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak