Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

przekąska z porów

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białe części z grubych porów 2 szt
masło 3 łyżki
jaja 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2/3 szklanki
siekany koperek 1 łyżka
ser tylżycki utarty 10 dkg
bekon 10 dkg
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: przekąska z porów

Pory oczyscić z zewnętrznych twardych liści,przekroić wzdłuż na pół,starannie wypłukać.Kilka(4-5) warstw zewnętrznych odłożyć,środkowe posiekać,wrzucić do rondla.posolić,udusić na łyżce masła i ostudzić.Bekon pokroić w paski i lekko zarumienić na patelni.Resztę masła utrzeć na puch i nadal ucierając dodać żółtka i zielaninę.Wymieszać masę z bułką tartą,uduszonymi porami i wędzonką.Z białek ubić pianę,pod koniec ubijania dodać szczyptę soli i wymieszać z masą,przyprawić solą i pieprzem.Napełnić farszem liście porów,ułożyć je w brytfanie nasmarowanej oliwą zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni,po czym posypać żółtym serem.Wyjąć,gdy ser sie roztopi.Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 14.10.2013 09:25
to musi być smaczne
Kasia36 12.06.2013 22:27
Pyszna przekąska
Ada-Gaba 08.05.2013 06:47
ciekawy przepis
ONY_za_kare 06.03.2013 08:26
smaczne i proste!
Dorota59 06.06.2012 11:42
ciekawa
Robert10 08.03.2012 20:29
fajna
SylwiaMagdaSabin 05.01.2012 12:54
super
SylwiaMagdaSabin 05.01.2012 12:54
super
Wafelek2601 13.12.2011 07:52
pyszna
kanu83 07.11.2011 20:58
fajna
RenataZ-et 04.09.2011 07:08
super
Ania67 29.08.2011 22:37
extra
Dawid12 29.08.2011 22:19
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak