Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 600 g
śmietana 30% 250 ml
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier drobny 4 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3-4 łyżeczki
bakalie
galaretka owocowa 2 opakowania
owoce
śmietan fix
Biszkopty paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.
Kremówkę ubić na sztywno wraz ze śmietanfixem.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Galaretkę rozpuścić wg przepisu, ale odjąć ok 150ml wody od wymaganej objętości, ostudzić.
Ser - najlepiej taki gotowy do serników, albo 2 kostki serka homogenizowanego z kostką serka mielonego śmietankowego zmieszać z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym na jednolitą masę. Dodać żółtka i wymieszać. Do masy delikatnie dodać ubitą kremówkę a po wymieszaniu dodać żelatynę. Dokładnie wszystko wymieszać. Do masy można dodać kawałki czekolady bądź bakalie według uznania.
Masę wylać na wyłożoną biszkoptami małą tortownicę.
Odstawić na chwilę do zastygnięcia, a następnie udekorować owocami według uznania i zalać tężejącą już galaretkę.
Całość odłożyć przynajmniej na 3-4 godziny do lodówki, alby zastygło i biszkopty nasiąkły masą serową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak