Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki i sok na zimę

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 2kg
wody 1/2litra
octu 1/2 szklanki
cukru 1 szklanka
soli 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 3
Liść laurowy suszony Prymat 4
gorczycy 1/2 łyżki
ziaren pieprzu 6
ziarna ziela angielskiego 4
ząbki czosnku 3

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki i sok na zimę

Buraczki wyszorować i ugotować w łupinach. Przestudźić, obrać i zetrzeć na tarce z gubymi oczkami. Do rondla wlać wodę, ocet, dodać pozostałe składniki zalewy, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10min. Zalewę przecedźić na sicie, połączyć ze startymi buraczkami i odstawić na 10 godz., od czasu do czasu zamieszać. Przecedźić buraczki, nałożyć je do słoików, zakręcić i pasteryzować 15min. Sok zagotować, przelać do butelek, solidnie zamknąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia40 24.08.2011 19:54
dziękuję
halinka1011 24.08.2011 19:35
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak