Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik jagodowy na zimno

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl.
margaryna 100 g
cukier 2 łyżki
jajko 1 szt.
jogurt naturalny 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 30 g
woda 100 ml
śmietana 30-pocentowa 250 ml
cukier 200 g
jagody 500 g
śmietana 30-pocentowa 200 g
cukier puder 1 łyżka
jagody 150 g
twaróg 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jagodowy na zimno

Kroki postępowania

1
Spód: Margarynę posiekać na mniejsze kawałki, dodać resztę składników i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować ciasto, wyłożyć na okrągłą formę, ponakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia ok. 20 minut. Po upieczeniu pokruszyć ciasto, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć spód tortownicy.
Krok 1 - Sernik jagodowy na zimno foto
2
Żelatynę zalać wodą, pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut, potem zagrzać mocno w mikrofali lub na małym ogniu, by się dokładnie rozpuściła.
Ubić kremówkę na sztywno. Osobno zmiksować jagody, dodać ser, cukier i mieszać aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania wlać ciepłą żelatynę, a potem porcjami dodawać ubitą śmietanę. Wyłożyć jagodową masę na zimny spód, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.
Krok 2 - Sernik jagodowy na zimno foto
3
Wyłożyć sernik na talerz lub paterę. Ubić śmietanę kremówkę z pudrem i wyłożyć na sernik. Udekorować każdy kawałek jagodami osączonymi z syropu lub borówkami amerykańskimi.
Krok 3 - Sernik jagodowy na zimno foto
4
Pyszny, kremowy sernik jagodowy :)
Krok 4 - Sernik jagodowy na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.05.2013 11:30
doskonały serniczek
wyattearp 01.03.2013 09:32
ALE PYSZNIE WYGLĄDA
babi17 27.02.2013 21:32
jak dobrze że mam jeszcze trochę jagód w kompocie:) napewno zrobię
pacpaw 06.11.2012 13:37
pięknie się preznetuje, no i jaki gruby wyszedł :o)
agnieszka214 04.07.2012 10:56
apetyczny
agnieszka214 04.07.2012 10:56
apetyczny
agnieszka189 16.03.2012 11:12
jak dobrze, że już niedługo rozpoczyna się sezon na świeże owoce bo już się nie mogę doczekać tych pysznośći-zwłaszcz jak widze takie cuda!
wojr63 13.03.2012 20:21
pyszny czekam na sezon na jagody
zuzanna_z 16.12.2011 10:35
dobre
anna186 09.12.2011 22:41
smaczne
caroline1983 04.12.2011 13:47
apetyczny
kasienka23 04.11.2011 14:16
świetny przepis
Katarzyna/kate1980 24.10.2011 20:27
cudny
aginaa 17.10.2011 18:47
pyszny
Iwusia 07.10.2011 22:43
piękne
Natalia/tubisiek 26.08.2011 15:08
piękny!
Mysiunia 26.08.2011 06:43
wyśmienity! :)
ewasylwia 25.08.2011 11:22
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak