Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka razowa 1000 gram
woda 850 ml
drożdże 50 gram
sezam 50 gram
otręby pszenne 50 gram
orzechy włoskie 100 gram
pestki słonecznika 50 gram
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: chleb

Z drożdży zrobić zaczyn: do szklanki ciepłej wody (z tych 850ml) wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Orzechy pokroić na mniejsze kawałki, do misy wsypać mąkę, sezam, otręby, orzechy i pestki słonecznika. Dodać ok. 2łyżeczek soli.
Wlać wyrośnięte drożdże i resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiać do połączenia się wszystkich składników. Odstawić do wyrośnięcia.
Dwie formy keksowe wyłożyć papierem i przełożyć do nich ciasto chlebowe. Wierzch posmarować wodą. Piec ok. 45min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Chleb wyjąć z foremek od razu po upieczeniu, by nie zaparował.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 04.05.2013 00:29
domowy jest pyszny
caralajna 26.11.2012 11:22
uwielbiam chleby własnej produkcji, ciekawy pomysł dodania do nich orzechów włoskich, mniam
KOBRA 06.07.2012 20:24
też od czasu do czasu pieczemy domowy chlebek
EWI 16.04.2012 15:41
mmmniam
DanutaS 05.02.2012 13:47
uwielbiam domowy chlebek
Andzia1977
Andzia1977 20.10.2011 00:11
musze wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak