Sposób przygotowania

Z drożdży zrobić zaczyn: do szklanki ciepłej wody (z tych 850ml) wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Orzechy pokroić na mniejsze kawałki, do misy wsypać mąkę, sezam, otręby, orzechy i pestki słonecznika. Dodać ok. 2łyżeczek soli.
Wlać wyrośnięte drożdże i resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiać do połączenia się wszystkich składników. Odstawić do wyrośnięcia.
Dwie formy keksowe wyłożyć papierem i przełożyć do nich ciasto chlebowe. Wierzch posmarować wodą. Piec ok. 45min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Chleb wyjąć z foremek od razu po upieczeniu, by nie zaparował.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    musze wypróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    DanutaS

    uwielbiam domowy chlebek
  • 0
    original
    Opublikowano

    EWI

    mmmniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    KOBRA

    też od czasu do czasu pieczemy domowy chlebek
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    uwielbiam chleby własnej produkcji, ciekawy pomysł dodania do nich orzechów włoskich, mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorian

    domowy jest pyszny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !