Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek migdałowego króla

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 5 sztuk
masło roślinne 3/4 kostki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżka
olej sojowy 3 łyżki
rodzynki 10 dag
figi 10 dag
migdał 1 sztuka
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
orzechy 5 łuskane

Przepis i sposób przygotowania na: Placek migdałowego króla

Rodzynki i figi zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić je, osączyć i figi drobno pokroić. Orzechy posiekać. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek. W rondelku rozpuścić masło, dodać olej, cukier i 1/3 szklanki wody, lekko podgrzać, stale mieszając. Masę ostudzić i utrzeć z żółtkami. Następnie wmieszać partiami mąkę. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Włożyć migdał i wymieszać ciasto. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć bakalie i orzechy. Piec 60 min w temperaturze 180°C (w czasie pieczenia bakalie zanurzą się w cieście). Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak