Sposób przygotowania

Duże ogórki dokładnie myjemy obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż na cztery lub osiem części,wydrążamy pestki i układamy w misce posypane i wymieszane z solą i odstawiamy na kilka godzin.Gotujemy pół litra octu i pół litra wody z cukrem,dodajemy cebulę pieprz,gorczycę i listek laurowy.Odcedzone z soku ogórki układamy szczelnie w słoikach zalewamy gorącą zalewą,rozkładając równomiernie do wszystkich słoików cebulę pieprz,gorczycę i podzielony listek laurowy.Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Kiedy ostygną odwracamy.Można je pasteryzować wstawiając do dużego garnka z wrzącą wodą ustawiamy je na ściereczce i gotujemy 5 min na małym ogniu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !