Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karmelkowy popcorn

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziarna kukurydzy 1 szklanka
olej do smażenia 1/4 szklanki
cukier kryształ 3/4 szklanki
woda 1/2 szklanki
masło 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: karmelkowy popcorn

Do jednego naczynia wlewamy olej i gotujemy na lekkim ogniu. Gdy olej będzie gorący wrzucamy ziarenka kukurydzy i robimy popcorn. Do drugiego naczynia usypujemy górkę z cukru. Dookoła cukru wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Nie mieszamy tylko czekamy aż woda zacznie parować. Kiedy cukier będzie brązowy dodajemy masło i ubijamy trzepaczką. Gdy powstanie jednolita masa to polewamy popcorn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 16.03.2012 13:58
extra
bami 13.01.2012 23:39
Karmelowy popcorn jest dobry :)
gosia561 11.09.2011 13:12
ciekawy popcorn
suzana 23.08.2011 21:18
wolę na słono
szyba 23.08.2011 20:43
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak