Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos ognisty

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 600 g
ząbek czosnku 1 szt
przyprawa zioła włoskie 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
pieprz kolorowy 1/4 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 100 g
olej 4 łyżka
woda 100 ml
makaron spaghetti 500 g
Cebula suszona Prymat 1/2 łyżeczka
żółty ser starty 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sos ognisty

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
Mięso zmiksować w rozdrabniaczu lub zmielić maszynką do mięsa.
Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem.
Mięso podsmażyć, dodać przeciśniety przez praskę czosnek i granulowaną cebulę.
Chwilę smażyć, dodać pozostałe przyprawy, koncentrat i wodę i dusić wszystko około 10 minut.
W miarę konieczności jeszcze doprawić do smaku.
Sos powinien być bardzo ostry.
Na talerz wyłożyć porcję makaronu, następnie polać sosem i z wierzchu posypać startym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 26.02.2012 10:08
robię i jest pyszne
SylwiaMagdaSabin 01.02.2012 18:52
super cos dla mnie
cukiereczek 28.11.2011 11:26
super przepis
Agnieszka_B 24.08.2011 14:29
Zapowiada się bardzo smacznie:)
halinka1011 23.08.2011 20:30
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak