Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowe mielone

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na kotlety : łopatka wieprzowa 500 g
jajko 2 szt
cebula 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
kasza manna 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe mielone

Na kotlety:
500 g łopatki wieprzowej
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki kaszy manny
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
100 ml wody
Farsz:
2 garście suszonych grzybów
1 cebula
1/4 kostki masła
3 szczyty soli
2 szczypty pieprzu
1 łyżka bułki tartej
150 ml oleju do smażenia

Grzyby ( ja użyłam kożlaków ) namoczyć i ugotować.
Odsączyć je z wody, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem, oraz dodać łyżkę bułki tartej i wymieszać.
Mięso opłukać i zmielić.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Wlać wodę, wsypać bułkę tartą i kaszę, wbić jajka, doprawić do smaku i wymieszać.
Farsz i mięso podzielić na 7 części.
Masę mięsną rozłożyć na dłoniach formując placek, na środek nałożyć farsz i zakrywać go mięsem formując podłużny kotlet.
Tak przygotowane kotlety smażyć na oleju po około 6 minut z każdej strony.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 20.06.2012 09:51
Pyszne są takie grzybowe dodatki w mięsie
Wiesława1 16.04.2012 12:24
super
ZEWA 02.10.2011 11:17
polecam
Jaheira11 01.10.2011 22:49
ciekawie wyglądają :) tez muszę wpleść grzybki w moje mielone :)
aguus 24.08.2011 14:34
Uwielbiam grzyby, więc takie mielone to coś dla mnie:)
Henryka2 23.08.2011 22:03
Identycznie robię, ale z pieczarkami, muszę spróbować Twojego sposobu.
Małgorzata113 23.08.2011 20:12
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak