Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemny chleb

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 30 dag
mąka pszenna 30 dag
mąka razowa 40 dag
drożdże świeże 1 kostka
mleko 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka
ziarna słonecznika 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemny chleb

Wszystkie mąki przełożyć do jednej miski.
Dodać sól, wsypać ziarna słonecznika i wymieszać.
Mleko wlać do miski, podgrzać w mikrofali i dodać drożdże. Wymieszać, aby dobrze się rozpuściły. Wszystkie składniki połączyć, w razie potrzeby dolewając mleko.
Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kształt bochenka krótszego niż wielkość blaszki i nie do pełna, ponieważ urośnie w piekarniku. Blaszkę wyłożyć pergaminem i przełożyć na nią ciasto.
Odstawic jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matriasik 21.05.2012 01:30
Ekstra chlebek
Kate131 12.01.2012 09:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak