Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurkami w/g Pyzy

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 1/2 litra
cebula 1 sztuka
dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki
masło 30 gram
ryż arborio 300 gram
koperek 2 łyżki
bulion cielęcy ok. 700 z jarzynami
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (prowansalska)

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurkami w/g Pyzy

Kroki postępowania

1
Cebulę, dymki i chili bez pestek posiekałam drobno. Kurki, takie same małe, opłukałam dokładnie i osączyłam. Rosół zagrzałam - może być z kostki.
Krok 1 - Risotto z kurkami w/g Pyzy foto
2
Na dużej patelni rozpuściłam masło i zeszkliłam na nim cebulę z dodatkiem chili.
Krok 2 - Risotto z kurkami w/g Pyzy foto
3
Dodałam ryż i smażyłam mieszając dokładnie żeby wszystkie ziarenka obtoczyć się w tłuszczu, czekałam aż zaczęły robić się przeźroczyste.
Krok 3 - Risotto z kurkami w/g Pyzy foto
4
Dosypałam kurki i smażyłam dalej, cały czas mieszając - po chwili zaczęły wydzielać wodę, którą skwapliwie wypijał ryż.
Krok 4 - Risotto z kurkami w/g Pyzy foto
5
Dodałam część posiekanej dymki i pomału dolewałam rosół. Pomału to znaczy po kilka łyżek na raz i cały czas mieszałam a płyn lekko sobie bulgotał na patelni stojącej na niedużym ogniu. Następną porcję bulionu dolewałam wtedy gdy pierwszą już wchłonął ryż.
Krok 5 - Risotto z kurkami w/g Pyzy foto
6
To mieszanie i powolne dolewanie trwa ok. 25 - 30 min. i trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale wierzcie mi, że warto !

Ryż wchłania pomału bulion i wszystkie smaki a my mieszamy, mieszamy, i mieszamy . . . Po dolaniu ostatniej porcji płynu ryż powinien już być miękki a potrawa \"mokra\" i kleista. Doprawiłam całość do smaku solą, pieprzem. Dosypałam też koperek i resztę dymki.
Krok 6 - Risotto z kurkami w/g Pyzy foto
7
Zdjęłam patelnię z ognia i przykryłam pokrywką zostawiając na ok. 3 min. w spokoju. A później można już było delektować się pysznym daniem.
Krok 7 - Risotto z kurkami w/g Pyzy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 01.03.2013 15:13
szkoda, że nie ma teraz sezonu na kurki zjadłabym takie risotto
Bernadeta1 13.09.2012 20:01
wszystko co robisz wygląda tak rewelacyjnie że zaraz nabieram na to ochoty - smaczne
dagmara020 01.08.2012 07:14
wygląda bosko
Betka 10.05.2012 21:14
pycha;)
Anna152 22.10.2011 08:46
smacznosci
Joanna108
Joanna108 14.10.2011 11:34
jak ja lubię kurki !!!
Wafelek2601 14.09.2011 19:59
rewelacyjny przepis
Beatris 14.09.2011 10:51
Z przyjemnością dołączam do grona fanów Twojego gotowania. Propozycja godna mistrza.
dana2 03.09.2011 20:46
świetne
jolita 01.09.2011 13:50
mniam mniam
jolita 28.08.2011 15:10
mniam mniam
artur7 27.08.2011 18:42
fajne
novita26 26.08.2011 08:08
mniam
Katarzyna/kate1980 25.08.2011 22:45
super :) dobrze że dodano tę funkcję przynajmniej będzie można będzie Cię podejrzeć jak powstają te małe dzieła sztuki
Agnieszka_B 25.08.2011 20:57
Uwielbiam kurki, więc taka propozycja to dla mnie coś idealnego:)
aginaa 24.08.2011 10:57
musi byc pyszne
novita26 24.08.2011 07:46
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak