Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy przecier pomidorowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidor 10 kg
woda 0,5 szklanki
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy przecier pomidorowy

Kroki postępowania

1
Taki domowy przecier nie będzie tak gesty i o intensywnym ciemno czerwonym kolorze jak kupiony, ale możemy za to być pewni, ze nie jest napakowany różnymi konserwantami i zagęszczaczami. Na poczatek sparzamy pomidory, aby skórka łatwo nam odeszła. Kiedy już obierzemy pomidory kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego garnka i wlewamy troche wody, aby nie przypalily się zanim puszczą sok. Można także je posolić. Gotujemy kilkanaście minut aż się rozgotują. Następnie miksujemy je blenderem na gładka masę.
Krok 1 - Domowy przecier pomidorowy foto
2
Pozostały nam jeszcze pestki. Aby się ich pozbyć wlewamy po trochę przecieru na sito o przecieramy przez nie.
Krok 2 - Domowy przecier pomidorowy foto
3
Gdy przecier będzie już gotowy przelewamy do słoików i pasteryzujmey kilka minut.
Krok 3 - Domowy przecier pomidorowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 15.02.2013 21:59
pycha
anna186 25.08.2011 15:10
nie ma to jak domowy
Halusia 24.08.2011 07:36
Taki jest najlepszy!
Natalia37
Natalia37 23.08.2011 18:58
ja też zamrażam
ziutula
ziutula 23.08.2011 14:39
domowe najlepsze... ja robie podobnie ale zamrażam w woreczkach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak