Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykański chłodnik na lato ze świeżą kolendrą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

świeżej kolendry 1 pęczek
soku pomidorowego 200 ml
sok z limonki 1 szt
soku z limonki 4 łyżki
drobno pokrojona papryczka jalapeño 1 szt
pokrojony w kostkę pomidor bez skóry 1 szt
oliwy z oliwek 1 łyżka
awokado
pomidory bez skóry 4 szt
oliwa 1 łyżka
ogórek 1 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
czosnek 1 ząbek (drobno pokrojony)
cebula 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
natka pietruszki 1 szczypta
kolendra 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykański chłodnik na lato ze świeżą kolendrą

Guacamole: obrane awokado rozgnieść widelcem i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę, wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i kolendrę drobno posiekać, dodać do sosu.
Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry, dokładnie zmiksować i doprawić do smaku przyprawami oraz świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AgaS10 31.01.2011 09:43
poczekam do lata:)
szajba2 19.12.2010 13:33
e tam zaraz meksykański ...
Babciagramolka 15.12.2010 09:11
Awokado mnie w tym pociąga
linka1312 14.09.2010 22:20
nigdy nie robilam chlodnika
Barbara55 21.06.2010 19:30
tak trochę światowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak