Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna borowikowa :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 łyżeczki mąki ,sól,pieprz mielony,4 średniej wielkości ziemniaki
bulion drobiowy 3/4 l
śmietana kremówka 1/2 szklanki
cebula 1 szt.
borowiki 20 dag
masło 2 łyżki
koperek 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna borowikowa :

Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki .Usmażyć na rumiano na maśle ( cały czas mieszając – ok. 15 minut ). Pod koniec smażenia dodać drobno usmażoną cebulę . Dokończyć smażenie gdy cebula zrobi się złocista . Przełożyć do rondelka , a na patelnię wlać bulion i zagotować . Przelać do grzybów. Dodać pokrojony koper ( 4 łyżki ) . Gotować 30 minut. Zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody – zagotować .
Dodać śmietanę i doprawić do smaku .
W czasie kiedy zupa się gotuje zalać wodą ziemniaki i ugotować w mundurkach . Odcedzić , obrać , pokroić w plastry .

Układać na talerzach plastry ziemniaków , oblewać zupą , posypać resztą kopru lub podawać ziemniaki osobno i dodawać do zup

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 07.09.2011 08:32
mmmmmmmmmmm
Patrycja33 02.05.2011 17:07
pyszne są takie zupki
IlonaAlbertos 06.01.2011 18:59
Taka typowo jesienna zupka. Uwielbiam borowiki, w tym roku wypróbuję, jak tylko przyjdzie sezon :)
Joanna108
Joanna108 27.11.2010 08:40
Oj zjadłoby się taką zupę. Wczoraj kupiłam w Biedronce suszone kapelusze borowików ... więc niestety świeże grzybki będę musiała zasąpić suszem, ale myślę, że i tak będzie pyszna.
wedith1 29.09.2010 10:04
Jak ja uwielbiam zupki grzybowe! Twoja wygląda bosko!!!!
SmacznaPyza 15.09.2010 09:25
Buniu, byłaś na grzybach?!?!?!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak