Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijaniec drozdżowy z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
drożdże 5 dkg
jajko 2
mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 100 g
mleko 0,5 szklanki
mak 0,5 kg
białko 4
cukier 0,5 szklanki
bakalie 0,5 szklanki
margaryna 0,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaniec drozdżowy z makiem

Mak zmielić 3 razy. Białka ubić. Margarynę rozpuścic. Mak połaczyc z cukrem, piana z białek, bakaliami, mlekiem i margaryną.
Drozdże rozkruszyc w misce dodać łyzkę cukru, mleko i łyżke maki, wymieszac do konsystencji gęstej smietany i zostawić w ciepłym miejscu az podwoi objętość. Dodac resztę składników i wymieszać.
Rozwalkować. Nałozyc mase makowa i zwinąć. Ulozyc na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zostawic do wyrośnięcia.Piec 45 minut w temp. 180- ST. Wylaczyc piekarnik, wyjac strucle i wierzch posmarować bialkiem i włożyć powrotem na kilka chwil do piekarnika by wyschły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 04.09.2011 17:21
pycha,moje ulubione ciasto
anna186 25.08.2011 15:11
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak