Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab porowy duszony z kaszą jęczmienną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 6 pastrów
por 1
sól do smaku
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab porowy duszony z kaszą jęczmienną

Plastry schabu dobrze nacieramy solą oraz pieprzem. Wrzucamy na rozgrzany olej i krótko smażymy z obu stron. Białą część pora kroimy w piórka, natomiast zieloną część zalewamy wodą (ok. 100ml). Zielona część gotujemy z odrobiną soli i pieprzu ok. 15-20 minut., zaś piórka przelewamy wrzątkiem. Tak zrobione piórka poru wrzucamy na patelnię i chwilkę smażymy. Dodajemy schab i zalewamy wywarem z zielonej części pora. Dusimy ok. 45 minut. Następnie kaszę jęczmienną zalewamy wodą (w proporcji 3 część wody na 1 część kaszy). Gdy zacznie się gotować dodajemy schab wraz z porem i wywarem i całość gotujemy do momentu wyparowania wszystkich płynów, a tym samym ugotowania kaszy. Można serwować z ulubionymi grzybkami marynowanymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 22.10.2012 22:06
super
Edyta10
Edyta10 10.09.2012 18:14
mniam
BernadettaP 09.11.2011 09:49
Pyszności :)
Beatris 25.08.2011 11:56
Lubię takie połączenia.
pawel6 23.08.2011 08:45
Apetycznie wygląda
Jolanta_P-S 23.08.2011 06:23
Ciekawy przepis kaszy tak nigdy nie gotowałam, ostatnio tylko w woreczkach
Agnieszka_B 22.08.2011 22:17
Dość często używam pora i bardzo lubię jego smak... Zatem przepis chętnie wypróbuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak