Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marynowany imbir

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Marynowany imbir to świetna, pełna wartości odżywczych przekąska. Jeśli chcecie, żeby imbir był różowy, dodajcie do niego troszkę soku z buraka, albo dodajcie kilka plasterków tego czerwonego warzywa.

Składniki:

imbir 1/2 kg
cukier 1 szklanka
miód 10 dkg
Goździki całe Prymat kilka
Cynamon cały Prymat kawałek
cytryna 1 szt
ocet winny 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: marynowany imbir

Imbir myjemy obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i wkładamy na 5 min do wrzącej wody zakwaszonej sokiem z cytryny. Odcedzamy i układamy w słoikach, przekładając przyprawami oraz cienko pokrojoną w paski skórką (z dobrze wyparzonej) cytryny. Szklankę wody gotujemy ze szklanką octu winnego, cukrem i miodem.  Gorącą zalewą zalewamy imbir i zakręcamy.  Odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia lub pasteryzujemy ok 10 min. Fajne lekarstwo na uczucie przejedzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szyba 22.08.2011 21:56
smakowite
szyba 22.08.2011 21:56
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak