Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z poziomkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 sztuki
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
żółtko jajek 4 sztuki
cukier puder pół szklanki
masło pół kostki
czekolada 1 tabliczka
DODATKOWO:
galaretka wiśniowa 2 sztuki
poziomki pół kg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z poziomkami

BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier. Ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka. Ucierać łyżką. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Wsypać do piany i dalej ucierać ręką. Wylać do natłuszczonej formy tortowej. Piec w 180 st. ok. 45 minut. KREM: żółtka wymieszać w misce z cukrem pudrem. Miksować mikserem aż powstanie gęsta i puszysta masa. Odkroić trochę masła od reszty i dać do rondelka. Dać do tego czekoladę. Stopić. Ostudzić i wlać do ubitych żółtek. Dodać resztę masła. Zmiksować całość. Można dodać trochę spirytusu dla lepszego smaku masy. Biszkopta przekroić na pół. Włożyć z powrotem połowę do tortownicy. Przełożyć kremem (zostawić trochę kremu na wierzch). Przykryć drugą częścią biszkopta. Następnie rozpuścić galaretkę. Wierzch przykryć pozostałą częścią masy i dać na to poziomki. Zalać tężejącą lekko galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 25.08.2012 22:25
uwielbiam torty, szkoda że fotki nie ma
pioge7 26.11.2011 08:19
smaczny
ziutula
ziutula 26.08.2011 21:53
prosze o kawałek z poziomką.....
Kate131 26.08.2011 10:06
pycha
agnieszka214 24.08.2011 06:53
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak