Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 15 dag
cukier waniliowy 1 op
miód płynny 2 łyżki
masło 20 dag
jajko 4 szt
mleko 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki z czubkiem
sól 1 szczypta
tłuszcz do formy
orzechy włoskie 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe

Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i solą na puszystą masę. W trakcie ucierania wbijamy po jednym jajku. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy orzechy, wlewamy porcjami mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę to pieczenia /małą/ natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 55 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 06.03.2012 18:04
smaczne
Monika111 23.02.2012 10:28
super przepis :)
Andzia1977
Andzia1977 07.01.2012 22:39
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak