Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek wieprzowy w sosie z warzyw

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek wieprzowy 1 kg
marchew 2 szt
pietruszka 2 szt
cebula 1 szt
seler mały 1 szt
przyprawa ziołowa do karkówki 1 łyżka
olej 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
śmietanka 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek wieprzowy w sosie z warzyw

Karczek pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie podsmażyć mięso na rozgrzanym oleju. Gdy mięso zrumienione z obu stron, posypać startymi na tarce o dużych otworach warzywami i posiekaną cebulą. Podlać wodą i dusić do miękkości. Miękkie mięso przełożyć na półmisek a wytworzony w czasie pieczenia sos wraz z warzywami zmiksować. Przyprawić do smaku, dodać śmietankę, wymieszać, polać mięso. Podawać z ziemniakami lub kaszą na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 23.08.2012 18:49
brzmi smacznie :)
misia53 25.09.2011 15:33
bardzo smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak