Sposób przygotowania

Danie wzoruje się na kuchni portugalskiej a przepis na sopa da pedra (zupa kamienna - w zasadzie już nie zupa ale bogate jednogarnkowe danie na bazie mięsa (u mnie parówki) fasoli (szczególnie czerwonej) i warzyw, dodałam jeszcze paprykę, kurki i trochę makaronu Portugalskie zupy są gęsta więc spokojnie można podawać na płytkim talerzu i jeść widelcem. Do garnka z 1/2 l wody wsypujemy pokrojoną fasolkę szparagową i kostkę drobiową, gotujemy 8 minut. Kurki siekamy drobniej, parówki kroimy w plasterki dodajemy do garnka, jednocześnie opakowanie zupy gulaszowej mieszamy w 1/2 l zimnej wody i wlewamy do garnka gotujemy co jakiś czas mieszając zawartość. Obie papryki kroimy w piórka i dodajemy do garnka. Dodajemy również 1 filiżankę suchego makaronu penne. Gotujemy 10 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania wsypujemy 4 łyżki czerwonej fasoli, nie możemy zapomnieć o częstym gotowaniu by danie nam się nie przypaliło, gdy makaron jest już lekko miękki, zostawiamy na 5 minut garnek przykryty by jeszcze trochę makaron spęczniał. Przekładamy na talerz.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Janek1

    apetyczna propozycja
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    fascynujące!
  • 2
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Nie używam zup w proszku, ale kompozycja składników jest ciekawa, więc pewnie bez tej zupy wypróbuję, bo uwielbiam kurki :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !