Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sopa da pedra (zupa kamienna) po mojemu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Garść fasolki szparagowej 2 garść
kurki 1 garść
czerwona fasolka 4 łyżki
kostka drobiowa 1 szt
mała papryczka pomarańczowa 1 szt.
paróweczki wieprzowe 2 szt.
makaron penne 1 filiżanka
papryka czerwona 1/4 szt.
zupa 1 gulaszowa

Przepis i sposób przygotowania na: sopa da pedra (zupa kamienna) po mojemu

Danie wzoruje się na kuchni portugalskiej a przepis na sopa da pedra (zupa kamienna - w zasadzie już nie zupa ale bogate jednogarnkowe danie na bazie mięsa (u mnie parówki) fasoli (szczególnie czerwonej) i warzyw, dodałam jeszcze paprykę, kurki i trochę makaronu Portugalskie zupy są gęsta więc spokojnie można podawać na płytkim talerzu i jeść widelcem. Do garnka z 1/2 l wody wsypujemy pokrojoną fasolkę szparagową i kostkę drobiową, gotujemy 8 minut. Kurki siekamy drobniej, parówki kroimy w plasterki dodajemy do garnka, jednocześnie opakowanie zupy gulaszowej mieszamy w 1/2 l zimnej wody i wlewamy do garnka gotujemy co jakiś czas mieszając zawartość. Obie papryki kroimy w piórka i dodajemy do garnka. Dodajemy również 1 filiżankę suchego makaronu penne. Gotujemy 10 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania wsypujemy 4 łyżki czerwonej fasoli, nie możemy zapomnieć o częstym gotowaniu by danie nam się nie przypaliło, gdy makaron jest już lekko miękki, zostawiamy na 5 minut garnek przykryty by jeszcze trochę makaron spęczniał. Przekładamy na talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 03.10.2011 21:31
Nie używam zup w proszku, ale kompozycja składników jest ciekawa, więc pewnie bez tej zupy wypróbuję, bo uwielbiam kurki :-)
pacpaw 22.08.2011 22:42
fascynujące!
Janek1 22.08.2011 18:20
apetyczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak