Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowa baba

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rozpuszczone masło 6 łyżek
jajko 8 szt
cukier 1/3 szkl
śmietana 3/4 szkl
drożdże 25 g
migdały gorzkie 6 szt
mąka 2 szkl
woda 1/4 szkl
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowa baba

Utrzeć masło do białości, następnie dodać śmietanę, żółtka, cukier, zmielone migdały oraz rozpuszczone w wodzie drożdże.Nadal mieszać bez przerwy, dodając przy tym mąkę oraz szczyptę soli.Na koniec dodać białka ubite na sztywna pianę, delikatnie połączyć.Ciasto przelać do formy i poczekać , aż wyrośnie.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak