Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki na ciepło w kruchym cieście
Nadzienie: Gruszki obrać i wykroić pestki. Pokroić w plastry (ok. 3milimetrowe) wrzucić na rozgrzaną patelnie. Dodać miód, brązowy cukier i migdały. Podgrzewać przez ok. 5min aż składniki zmiękną i wzajemnie się przenikną. Zestawić z ognia.
(Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym w osobnym pojemniku)
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć dno malutkich foremek( warstwa o grubości ok. 0,5cm) . Na ciasto kładziemy gruszki wraz sosem (ok. 3-4 plastrów) i pokrywamy kolejna warstwą ciasta.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180’C piekarnika na ok. 25-30 min.
Po upieczeniu ciastka wyjąć z foremek i przełożyć na talerzyk. Przyozdobić łyżką śmietany