Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki na ciepło w kruchym cieście

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1
masło miękke 1/2 kostki
mąka tortowa 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
gruszki 2-3
płatki migdałowe garść
miód pszczeli 4 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
śmietana 30% 200 ml
cukier wanilinowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki na ciepło w kruchym cieście

Ciasto: wszystkie suche składniki wymieszać razem z masłem po czym dodać jajko. Ciasto ugnieść na gładko i schłodzić w lodówce( ok. 30 min)
Nadzienie: Gruszki obrać i wykroić pestki. Pokroić w plastry (ok. 3milimetrowe) wrzucić na rozgrzaną patelnie. Dodać miód, brązowy cukier i migdały. Podgrzewać przez ok. 5min aż składniki zmiękną i wzajemnie się przenikną. Zestawić z ognia.
(Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym w osobnym pojemniku)
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć dno malutkich foremek( warstwa o grubości ok. 0,5cm) . Na ciasto kładziemy gruszki wraz sosem (ok. 3-4 plastrów) i pokrywamy kolejna warstwą ciasta.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180’C piekarnika na ok. 25-30 min.

Po upieczeniu ciastka wyjąć z foremek i przełożyć na talerzyk. Przyozdobić łyżką śmietany

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aguus 23.08.2011 11:49
Pyszny deser!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak