Sposób przygotowania

Ciasto: wszystkie suche składniki wymieszać razem z masłem po czym dodać jajko. Ciasto ugnieść na gładko i schłodzić w lodówce( ok. 30 min)
Nadzienie: Gruszki obrać i wykroić pestki. Pokroić w plastry (ok. 3milimetrowe) wrzucić na rozgrzaną patelnie. Dodać miód, brązowy cukier i migdały. Podgrzewać przez ok. 5min aż składniki zmiękną i wzajemnie się przenikną. Zestawić z ognia.
(Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym w osobnym pojemniku)
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć dno malutkich foremek( warstwa o grubości ok. 0,5cm) . Na ciasto kładziemy gruszki wraz sosem (ok. 3-4 plastrów) i pokrywamy kolejna warstwą ciasta.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180’C piekarnika na ok. 25-30 min.

Po upieczeniu ciastka wyjąć z foremek i przełożyć na talerzyk. Przyozdobić łyżką śmietany

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Pyszny deser!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !