Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka z kurczaka w marynacie cutrynowej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka z kurczaka 1 kg
czosnek 4-5 ząbków
cytryna 1 szt
oliwa 4-5 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka z kurczaka w marynacie cutrynowej

Skrzydełka z kurczaka umyć, osuszyć. Cytrynę sparzyć, z połowy zetrzeć skórkę, włożyć do miski, dodać oliwę, wyciśnięty z cytryny sok, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprzu i rozkruszone oregano. Wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć skrzydełka i pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Następnie wyjąć z marynaty, ułożyć w brytfannie i piec około 1 godziny w temp 190 stopni, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 24.06.2013 12:50
Smakowite skrzydełka.
olkaaa 21.04.2013 10:27
jeszcze takich nie jadłam
Motorek 08.02.2012 01:06
super
Wacław 31.01.2012 13:46
b,smaczne !
PaniMISIOWA 08.11.2011 11:14
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak