Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

aromaczos-pieczywko czosnkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
drożdże pół kostki
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
majonez 250 ml
jogurt naturalny 250 ml
ser żółty 20 dag
przyprawa Tzatzik Prymat 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 opakowanie
czosnek 1 główka
woda letnia
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: aromaczos-pieczywko czosnkowe

Kroki postępowania

1
Rozrabiamy drożdże w odrobinie ciepłego mleka lub wody i z cukrem. odstawiamy aby zaczęło pracować. W tym czasie możemy zrobić dwa sosy: jeden na bazie majonezu drugi na bazie jogurtu naturalnego. Obieramy główkę czosnku i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starty czosnek dzielimy na trzy części: najmniejszą do ciasta, największą do sosu na bazie majonezu, i trzecią do sosu jogurtowego.
Krok 1 - aromaczos-pieczywko czosnkowe foto
2
Sos na bazie majonezu: 3/4 majonezu dajemy do miseczki z czosnkiem, dajemy łyżkę Tzatziki i trzy łyżki jogurtu naturalnego.Przyprawiamy pieprzem. Razem wszystko mieszamy i odstawiamy aby się przegryzło.
Krok 2 - aromaczos-pieczywko czosnkowe foto
3
Sos na bazie jogurtu: do miseczki z czosnkiem wlewamy jogurt i dodajemy pozostałą część majonezu, Przyprawiamy pieprzem, możemy dodać odrobinę Tzatziki lub innych ziół. Ważne aby sos był delikatny. Gdyby był za rzadki dodajemy więcej majonezu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Krok 3 - aromaczos-pieczywko czosnkowe foto
4
Ciasto: Do miski dodajemy mąkę, olej, czosnek, sól, pół opakowania ziół prowansalskich, rozrobione drożdże, wodę. Razem wszystko mieszamy i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i w miarę lśniące( co najmniej 10 minut należy ciasto wyrabiać) Odstawiamy an chwilę w ciepłe miejsce( ok 5 min) Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.
Krok 4 - aromaczos-pieczywko czosnkowe foto
5
Blachę smarujemy delikatnie olejem. Rozciągamy ciasto i wykładamy nim blachę. Na ciasto kładziemy pierwszą warstwę żółtego sera, smarujemy sosem na bazie majonezu i przykrywamy kolejną warstwą sera. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż ciasto się przyrumieni, a ser przypiecze. ( ok 25 min, przy czym ja po połowie tego czasu zmniejszam temperaturę do 150 stopni- ale mimo wszystko trzeba patrzeć jak tam wszystko się piecze:-))
Gdy wszystko będzie gotowe polewamy pieczywko sosem jogurtowym.Smacznego.
Krok 5 - aromaczos-pieczywko czosnkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 20.02.2014 21:35
dobry przepis
Mati13 02.11.2011 09:37
świetnie wygląda!
Beata61 19.10.2011 10:33
pychotka !
mic 13.09.2011 15:22
orginalna nazwa
Beatris 31.08.2011 10:53
Na pewno smaczne. Lubię potrawy i pieczywo z dodatkiem czosnku.
sylwia / sytofala 30.08.2011 21:11
rewelacja
Grazyna0211 30.08.2011 15:07
jak dla mnie pycha i świetna nazwa!
Natalia37
Natalia37 23.08.2011 18:57
uwielbiam to pieczywko
Sylwia56
Sylwia56 22.08.2011 19:05
ciekawe, chyba muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak