Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z porzeczkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 2 szklanki
margaryna 3/4 kostki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 3
śmietana 12% 3 łyżki
porzeczki 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z porzeczkami

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na tarce o grubych oczkach i siekamy nożem razem z mąką. W osobnym naczyniu mieszamy żółtka, szklankę cukru i śmietanę. Dodajemy do ciasta i krótko wyrabiamy. Wstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy iukładamy na blaszce. Nakłuwamy ciasto widelcem. Porzeczki mieszamy ze szklanką cukru i wykładamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200* na ok. 40-50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak