Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru ,dodać ciepłe mleko i odstawić na kilka minut do napuszenia się drożdży .Następnie dodać mąkę ,olej ,szczyptę soli,żółtka jajek i pozostały cukier razem z cukrem waniliowym ,zagnieść ciasto (ciasto jak na drożdżowe jest troszkę twarde,ale takie ma być)odstawić na minimum godz .
Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek 1cm i pociąć na prostokąty 10cm na około 20 cm,jeden bok ciasta ponacinać w paseczki tak do połowy wysokości ,na całym końcu ułożyć porcję nadzienia i zwinąć nadając kształt rogali (w trakcie formowania rogali paseczki ciasta same się rozchylają ,ale jeśli by tego nie robiły to musimy im nadać odpowiedni kształt )
Rogale układamy na blaszkę ,smarujemy białkiem i odstawiamy jeszcze na 30 min.
Pieczemy 25 min w temp 180st.

Nadzienie śliwkowe:
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z miodem .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    pięknie wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    piękności
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Zapowiada się pyszna uczta!
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Rogaliki jak z obrazka i w dodatku ze śliwkami.
  • 0
    14589962_10208420256398366_6230213560350416002_o
    Opublikowano

    Wiesława1

    smakowicie wyglądaja
  • 0
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    piękna jak z obrazka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !