Sposób przygotowania

Drinka podaje się w dużej, szerokiej szklanicy z grubego szkła, często o objętości 0,4 l. Na dno takiej szklanki wrzucamy kilka listków mięty.

Limonkę kroimy na ósemki lub na ćwiartki, zależnie od tego, jak jest duża. Do szklanki wrzucamy połówkę, bądź ćwiartkę – zwykle 2-3 kawałki limonki. Na miętę i limonkę wsypujemy łyżeczkę brązowego cukru. Składniki rozgniatamy drewnianą łyżką. W domu można użyć do tego łyżki bądź tłuczka do moździerza. Rozgniatamy miętę i limonki tak, aby puściły sok i aromat, nie wolno jednak przesadzić, aby nie powstała nieestetyczna papka. Do rozgniecionej podstawy wsypujemy lód – całą szklankę. Najlepiej, aby był pokruszony i drobny. Dopiero, gdy szklanka jest wypełniona wlewamy alkohol – 50 ml rumu. I na koniec – dopełniamy wodą mineralną. Mojito można przyozdobić plasterkiem limonki lub listkiem mięty.

Drink jest orzeźwiający, słodko-kwaśny, idealny na upalne lato, bardzo efektowny.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !