Sposób przygotowania

Masło razem z ciemną czekoladą roztopić w rondelku na niewielkim ogniu. Ciasta czekoladowe, ale nie oblane czekoladę, bardzo dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć dokładnie dno tortownicy i boki do 1/3 wysokości. Tortownicę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do zamrażalnika co najmniej na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy sernik.
Ser dwa razy przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej- studzimy. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Jajko należy roztrzepać widelcem. Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i roztopioną biała czekoladę. Wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy, ale nie mikserem, żeby nie wpuszczać powietrza do masy.
Masę serową wykładamy na czekoladowy spód i posypujemy umytymi, osuszonymi jagodami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy 5 minut i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze ok. godziny. Po upieczeniu studzimy sernik w wyłączonym piekarniku, a jak sernik całkiem ostygnie to zdejmujemy obręcz i wkładamy ciasto do lodówki co najmniej na 6 godzin.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    Wygląda prześlicznie a jak musi smakować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Ale pyszności!
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Jak tylko pojawią się jagody upiekę Twój sernik:):)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !