Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka pomarańczowe z amoniakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
cukier puder 1 szkl
śmietana 150 ml
masło 15 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
otarta skórka z pomarańczy 1 łyżka
amoniak 2/3 łyżeczki
czekolada 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka pomarańczowe z amoniakiem

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z amoniakiem, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę, wsypać cukier puder, cukier waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wykrawać ciasteczka, układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na złoty kolor. Po ostudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 11.10.2013 07:54
chyba się skuszę
IlonaAlbertos 30.01.2013 19:56
Nie robiłam nigdy takiego.
Łukasz15 20.04.2012 18:38
pycha
Motorek 12.04.2012 09:05
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak