Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku
Seler obrać, również zetrzeć na tarce, ale na najmniejszych oczkach.
Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na oczkach do surówki.
Warzywa na chwilę odstawić na bok.
Cebulę obrać, pokroić w talarki i następnie na mniejsze części.
Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć na złoty kolor.
Do cebuli dodać warzywa, położyć pokrywkę i dusić aż do miękkości warzyw.
Pod koniec duszenia dodać pieprz i sól.
Rybę obtaczać w mące i na drugiej patelni podsmażyć z oliwą z każdej strony.
Wyjąć i odsączyć nadmiar tłuszczu ręczniczkami papierowymi.
W dowolnym naczyniu przykryć dno warstwą jarzynki, na to położyć warstwę ryby, znowu jarzynkę, rybę i na wierzch warstwę jarzynki.