Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z pianką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pół kg
cukier puder 3/4 szklanki
margaryna 20 dag
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1 kg
galaretka truskawkowa 1 sztuka
cukier 3 łyżki
Piana:
białko 4 sztuki
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z pianką

CIASTO: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito Dodać do tego cukier puder, zrobić rowek, wbić żółtka, dodać margarynę. Wszystko to posiekać nożem, wyrabiać i na koniec dodać śmietanę. Wyrobić ciasto. Dać na blachę. JABŁKA: Jabłka usmażyć z cukrem i galaretką w rondelku. Ostudzić. Ostudzone dać na ciasto. Włożyć do piekarnika na 35 minut. Ubić pianę z białek. Dodać cukier, wymieszać. Po 35 minutach pieczenia ciasta wyjąć go z piekarnika i pianę dać na placek. Włożyć do piekarnika na 15 minut jeszcze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 02.06.2013 14:13
uwielbiam ciasta z pianką!
plocia 27.08.2012 22:14
wypróbuję, dostałam jabłka to będę sprawdzać przepisy
miki47 18.08.2012 17:55
mniam
Urszula5 10.06.2012 17:21
lubię takie ciasta
gosia1988 14.04.2012 08:07
pysznie wygląda
pioge7 22.11.2011 09:39
ekstra
malaczarna23 03.09.2011 11:12
świetny
tomek18 03.09.2011 09:59
pyszności
Kate131 24.08.2011 10:56
pycha
1j1o1l1a1 21.08.2011 15:49
smakowite
halina17 21.08.2011 12:38
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak