Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta z rabarbarową marmoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
cukier puder 6 łyżek
masło 20 dag
cukier waniliowy 1 łyżeczka
żółtka z gotowanych jajek 4 szt
żółtko surowe 1 szt
rabarbar 1/2 kg
cukier 30 dag
otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta z rabarbarową marmoladą

Łodygi rabarbaru obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wsypać cukier i skórkę pomarańczową. Usmażyć, ciągle mieszając. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Następnie dodać żółtka utarte na tarce o drobnych otworach, żółtko surowe, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta odłożyć do lodówki na 1/2 godziny, resztę do zamrażarki. Ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, posmarować marmoladą. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych otworach, posypać po marmoladzie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 20.01.2014 09:58
apetyczna tarta
romanrafal
romanrafal 16.02.2013 11:19
pyszne
Seba 27.11.2012 09:55
pycha
IlonaAlbertos 28.09.2012 20:02
Zapowiada się wspaniale.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak