Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w ciemnym sosie sojowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1,2 kg
sos sojowy ciemny 60 ml
olej sezamowy 20 ml
cebula biała 1 szt.
cytryna 1/2 szt.
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w ciemnym sosie sojowym

W szklanym naczyniu wymieszać sos sojowy, sok wyciśnięty z połowy cytryny, olej sezamowy oraz przyprawy: karkówka klasyczna, pieprz cytrynowy, tymianek i sól.

Mięso, oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Starannie natrzeć przygotowaną mieszaniną. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.

Po tym czasie mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, obsypać obranymi i pokrojonymi w grubą kostkę cebulami. Naczynie z mięsem wsunąć w rękaw do pieczenia.

Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw - wierzch karkówki ładnie się przyrumieni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 12.12.2011 09:28
hmmm
Weronika_eM 08.11.2011 21:09
pyszne mięsko
aguus 06.09.2011 13:30
Zapowiada się baaaardzo smacznie:)
Beatris 01.09.2011 09:04
Zapowiada się smakowicie. Zjadłabym plasterek.
Nina7 29.08.2011 14:52
To ja poproszę taką karkówkę na kolację:)
pawel6 25.08.2011 16:56
Coś w sam raz dla mnie:)
agnieszka214 25.08.2011 08:05
mniam
Misiek1 24.08.2011 11:53
Super smaczna!
pacpaw 22.08.2011 22:45
fanie spieczona, taka w sam raz!
Małgorzata113 21.08.2011 09:03
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak