Sposób przygotowania

4 całe udka z kurczaka
2 jajka
2 łyzki maki (moze być tortowa)
sól(wg.uznania)
kolorowy mielony pieprz (też wg.uznania)
bułka tarta (myslę że pół szklanki wystarczy)
4 duże łyżki sos chili czosnkowy
olej do smażenia (tyle zeby przykryło kotleta na patelni prawie tak do połowy)

Udka myjemy i odcinamy pałki. Mozna sobie je zachować na zupke czy do upieczenia to juz jak kto sobie tam woli ;) Z pozostałych części wycinamy kość,to już nie jest takie trudne bo prawie ją mamy na widoku . Następnie usuwamy z mięsa skórę i rozbijamy tłuczkiem jak na tradycyjne schabowe. Solimy i pieprzymy z każdej strony mięso. Potem na każdą część smarujemy pędzlem sos chili czosnkowy,też z obu stron. Tak przygotowane udka chowamy do lodówki na 2h.
W talerzu lub w innym głębszym naczyniu wbijamy jajka dodajemy do nich 2 łyżki mąki i mieszamy widelcem na jednolitą masę. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą.
Jak już miną 2 godziny wyciągamy przygotowane kotlety i panierujemy je napierw w jaku wymieszanym z mąką a następnie w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kolejno nasze kotlety z obu stron na złoty kolor ( na wolnym ogniu żeby doszły w środku) Odsączamy na papierze kuchennym i gotowe..

Podajemy z czym kto lubi,np.z frytkami i ogóreczkiem jak zrobiłam to Ja :)

Smacznego . . .. ..

Pyszne ostre,mięsiste kotleciki.Smakują na gorąco jak i na zimno z bułką i np.sosem czosnkowym.Polecam :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    suzana

    pyszne!
  • 0
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    Dziekuję suzana :-)
  • 0
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    Dziekuję suzana :-)
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Bardzo fajne kotlety. Jeszcze nie jadła z udek. Głos za pomysł :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Pomysłowe:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Też czasami takie robie. Bardzo smaczne sa tez po wcześniejszym namoczeniu w maślance. Po wyfiletowaniu takie udka mozna wykorzystywać podobnie jak filety z piersi. Polecam :)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    warte spróbowania
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Rarytas dla mięsożerców.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !