Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

opieńki z estragonem do słoika

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

opieńki 1 kg
ocet 1 szklanka
woda 1 szklanka
korzeń chrzanu 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
estragon 3 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziarenek
Gorczyca biała cała Prymat 5-8 ziarenek
Ziele angielskie całe Prymat 5-8 ziarenek
papryka 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: opieńki z estragonem do słoika

Grzyby oczyść, trzonki skróć, opłucz.
Obgotuj grzyby w lekko solonym wrzątku ok. 5-6 min. Przelej zimną wodą i osącz.
Do gotującej wody włóż przyprawy korzenne, zioła, wsyp cukier i sól. Garnek przykryj, gotuj 20 min., wlej ocet i ponownie zagotuj.
Grzyby ułóż w słoiczkach, zalej przecedzoną marynatą i zamknij.
Pasteryzuj ok. 15 min. Słoiki odstaw w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 21.08.2011 10:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak