Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem z jarzębiny

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jarzębina 1/2 kg
cukier 1/4 kg
jabłka 1/2 kg
gruszki 1/2 kg
sok z cytryny 2 łyżki
brandy 2 łyżki
środek zelujacy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: dżem z jarzębiny

Umytą,osuszoną jarzębinę wkładamy do zamrażalnika na dwie doby aby straciła gorycz.Po wyjęciu dusimy do miękkości z odrobiną wody oraz szklanką cukru na małym ogniu pod przykryciem,następnie dodajemy umyte obrane ze skórki pozbawione gniazd nasiennych oraz pokrojone w kostkę gruszki i jabłka i dusimy 15 min bez przykrycia.Dodajemy środek żelujący i dusimy kolejne 5 min,wlewamy brandy mieszamy i rozkładamy do słoików,zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.09.2011 17:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak