Sposób przygotowania

Z kapusty wycinamy głąb. Tak przygotowaną wkładamy do garnka z 2 szklankami wody i odrobiną soli. Gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Tak ugotowaną kapustę wyjmujemy na talerz i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie oddzielamy każdy liść, przygotowując go do zawijania. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pozostawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić drobno, wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Dodać pieprz, majeranek i ostrą paprykę. Następnie wrzucić mięso mielone i wszystko razem podsmażyć. Do mięsa przełożyć ryż i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na rozwinięte liści nakładać po środku grube kulki z farszem i zawijać. Każdego gołąbka przekładać do wysokiego garnka wyścielonego listkami kapusty. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe gołąbki można spożywać same lub z wybranym sosem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !