Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
proszek do pieczenie 1 opakowanie
marchew 1 kg
cukier 1/2 kg
cukier puder
woda
miód 1 łyżka
jajko 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Marchew umyć i obrać. Następnie zetrzeć na tarce o oczkach jak do surówki. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka rozmemłać z cukrem. Dodać miód, wymieszać, przelać do mąki. Dodać marchew. Wszystko dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem dużą tortownicę. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. Godzinę. Sprawdzać wykałaczką, czy ciasto się nie klei. Jeżeli nie, to wyłączyć i przestudzić. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Z cukru pudru i wody przygotować jasny lukier, którym polewać niedbale ciasto. Z cukru pudru i odrobiny soku z marchwi, również przygotować lukier i polewać ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 02.06.2012 17:03
pycha
matriasik 26.05.2012 23:28
Piękne i jakie apetyczne
Kate131 09.01.2012 08:05
ale ładnie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak