Sposób przygotowania

Składniki:

mąka razowa 1/2 kg
mąka żytnia 1/2 kg
drożdże świeże 1 kostka
wegeta 1 łyżka
bazylia suszona 1 łyżka
oregano suszone 1 łyżka
majeranek suszony 1 łyżka
mleko
żółtko 1 sztuka
siemię lniane 1 łyżka
sól szczypta

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać w rondelku, ale nie za mocno.
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże.
Dodać troszkę mąki żytniej i pozostawić na 5 minut.
W tym czasie mąmę żytnią i razową przełożyć do miski.
Dodać wegetę, bazylię, oregano i majeranek i sól
Suche składniki dobrze połączyć.
Dodać rozczyn drożdży i początkowo szklankę mleka.
Jeżeli będzie potrzebne więcej mleka to dolać.
Ciasto powinno wyjść elastyczne.
Tak przygotowane ciasto odstawić na godzinę, przykryte ściereczką.
Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypany odrobiną mąki blat i wyrobić bochenek.
Następnie przełożyć do foremki i pozostawić jeszcze na ok. 20 minut.
Wierzch ciasta posmarować rozbitym żółtkiem i posypać siemieniem lnianym.
Chleb włożyć do piekarnika ustawionego na 170 stopni i piec ok. 45 minut.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Taki chlebek na śniadanko... Marzenie:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szyba

    smakowite
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    jeszcze nidgy chlepa nie pieklam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !