Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z borowikami
2. Posiekaj cebulę. Podsmaż ją na łyżce masła, dodaj grzyby i razem smaż jeszcze kilka minut. Przypraw solą i pieprzem.Ostudź.
3. Zimne grzyby wymieszaj z mielonymi orzechami, resztą masła i jajkiem. Masę ponownie przypraw.
4. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Natnij poprzecznie niemal na całą szerokość. Rozłóż płaty mięsa. Na jednym rozsmaruj masę grzybową. Przykryj drugim płatem. Owiń z wierzchu plastrami boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem.
5. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 220 st. Piecz 10 min. Zmniejsz temp. do 180 st i piecz jeszcze 90 min. Pieczeń wyjmij, wywar z pieczenia przecedź. Wymieszaj ze śmietanką, zagotuj. Podlej jako sos do mięsa. Pieczeń serwuj z sosem i ziemniakami.