Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z borowikami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,2 kg
jajko 1 szt
sól do smaku
cebula 1 szt
tymianek do smaku
masło 15 dag
bulion 1,5 szkl
śmietana 30% 1 szkl
pieprz do smaku
borowiki 40 dag
orzechy włoskie 10 mielone
boczek wędzony 10 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z borowikami

1. Grzyby oczyść. Zalej posolonym wrzątkiem. Gotuj 10 min. Odcedź. Drobno pokrój.
2. Posiekaj cebulę. Podsmaż ją na łyżce masła, dodaj grzyby i razem smaż jeszcze kilka minut. Przypraw solą i pieprzem.Ostudź.
3. Zimne grzyby wymieszaj z mielonymi orzechami, resztą masła i jajkiem. Masę ponownie przypraw.
4. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Natnij poprzecznie niemal na całą szerokość. Rozłóż płaty mięsa. Na jednym rozsmaruj masę grzybową. Przykryj drugim płatem. Owiń z wierzchu plastrami boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem.
5. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 220 st. Piecz 10 min. Zmniejsz temp. do 180 st i piecz jeszcze 90 min. Pieczeń wyjmij, wywar z pieczenia przecedź. Wymieszaj ze śmietanką, zagotuj. Podlej jako sos do mięsa. Pieczeń serwuj z sosem i ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 03.11.2013 10:15
uwielbiam taką pieczeń
m1monika 09.09.2013 10:53
super!!! :-)
jeta72 01.02.2013 23:01
smaczna :-)
Renata22 21.09.2012 22:05
ojej, to musi byc przepyszne...;)
Krystyna32 21.08.2011 10:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak