Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
margaryna kostka 2
drożdże 10 dag
proszek do pieczenia 1
jaja 4
mleko 2% 1/2 szklanki
śmietana 12% 5 łyżek
cukier 5 łyżek
sól 1 łyżeczka
nutella 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe

Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałe składniki (oprócz nutelli) i krótko wyrabiamy ciasto. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy. Wykrawamy nożem trójkąty, nakładamy łyżeczkę nutelli na środek i zawijamy w rogaliki. Układamy na blaszce i pieczemy w 150-160 stopniach przez ok. 20-30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak